Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Spániel fajta kutya

A spániel napjaink egyik közkedvelt, szívesen tartott fajtája. Bár régen szalonkavadászatra használták, ma már szinte kizárólag családi kutya, amely a világ minden országában megbecsült és népszerű társa a városlakó kutyabarátoknak. Ugyanakkor, ha túl sokáig hagyják egyedül, ez az energiával teli kutya könnyen válik destruktívvá és ugatva, tutulva követeli a gazda jelenlétét.

Vadászkuta múltja felelős egyetlen jellemző hibájáért, séta közben gyakran annyira elvonjánják a figyelmét a csábító illatok, hogy a gazda hívó szava csak igen nehezen jut el a fülébe.
A spánielek napjainkban igen változatos fajta gazdagságot mutatnak.; a legelterjedtebb angol cocker spániel mellett megtalálhatjuk az amerikai cocker, amerikai vízi, az ír vízi spánielt, a field, az angol springer és a welsh springer spánielt, a clumber és sussex spánielt; továbbá a King Charles, a Cavalier King Charles, a japán, illetve tibeti spánielt.

 

Bár a spánielek külleme, megjelenése igen változatos, viselkedésük, temperamentumuk nagyon közel áll egymáshoz. Nagyon aktív, játékos és intelligens, de időnként akaratos állatok. Lelkesedő természetét jelzi propellerként járó farka, főleg ha szabadon nyargalászhat. Tanulékony, intelligens és játékos társa az embernek, emellett kitűnő vadászkutya: a legnehezebb terepeken is megállja a helyét, munkáját földön és vízen egyaránt kitűnően végzi.

A spánielek többsége éber, de nem támadnak. Mivel alapvetően barátságos, a betörőt inkább barátnak, mint ellenségnek tekinti. Házőrzőnek semmiképpen nem ajánlott!Az angol cocker spániel a spánielek közül a legelterjedtebb és legismertebb fajtaváltozat.

 

http://kutyaspolo.hu/szobakutya/sites/default/files/angol_cocker_spaniel.jpg

 

 

http://www.vadallatok.hu/kutya_fajtak/kutya_fajtak/amerikai_cocker_spaniel.jpg