Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Berni pásztor fajta kutya

A négy ma létező svájci pásztorkutyafajta (berni pásztor, nagy svájci pásztor, appenzelli és entlebuchi) közül egyértelműen a berni pásztor a legnépszerűbb, jóllehet ezt a fajtát sem sorolhatjuk a túlzottan elterjedt népszerű fajták közé..

 

 

                                                                                    BERNI PÁSZTORKUTYA

                                                                                    Viselkedés és jellem

 

 

 

És, hogy milyen mentalitású a berni pásztor? Ez az a fajta, aminél rossz tulajdonságokat nem igen lehet találni.
E kutyák értékét évszázadokon keresztül kizárólag a használhatóságuk határozta meg. Ennek vetettek alá mindent, és a szigorú szelekciónak köszönhetően a fontos tulajdonságok egyre mélyebben rögződtek a fajtában. A fajta még ma is őrzi a jó parasztkutya jellemzőit. Területét, gazdáját ösztönösen védi, erre nem kell tanítani. Ha idegen érkezik a házhoz, figyeli, hogyan fogadja a gazda és ennek megfelelően reagál ő is

Nem ugatós vagy vad, de határozott és félelmet nem ismer. Nem egygazdás, inkább igazi családi kutya. Rendkívül intelligens és könnyen kezelhető. Manapság a bernit legtöbben társként, hobbikutyaként tartják, de fontos, hogy érezze szükség van rá. Ne hagyjuk unatkozni, szereti a társaságot, szeret mindig ott lenni, ahol történik valami. Akkor a legboldogabb, ha a családdal elmehet kirándulni, nyaralni.

 
 
Általános leírása:
Színe: hármas színű, fekete-vörös-fehér.
Marmagassága:
64-70 cm (kan),
58-66 cm (szuka).
Súlya:35-50 kg.

 

          

 

 

 

 

 

 

 

Eredete

A Berni pásztorkutya nagyon régi fajta de 1904-ben jegyezték be Svájcban
 

 

Leírás

A Berni pásztorkutya nagyon nagy termetű és masszív eb. Feje nagy leginkább a bernáthegyiéhez hasonlít. Szemei sötétbarnák. Fülei lógnak. A háta erős és széles, ágyéka pedig feszes. Fara kissé lejt, mellkasa meglehetősen mély. A nyaka izmos és közepesen hosszú. Végtagjai erősek és párhuzamosak. Farka lóg de a vége kissé visszahajlik. Harapása ollós. A Berni pásztorkutya nyugodt és kiegyensúlyozott, vidám természetű kutya. Gazdájához hűséges és viszonylag engedelmes. Szereti a gyerekeket és más háziállatokkal jól kijön. Remek családi kutya.
 

 

Származási hely

Svájc
 

 

Fajtacsoport besorolás

II. Schnauzerek, pincserek őrző-védő kutyák mastiffok
 

 

Alkalmazás

Családi kutya
 

 

Szín

Fekete alapszínén a szeme felett a pofáján és a lábain cserbarna rajzolatos. Mellkasán és orrán esetleg lábfején és farkán fehér rajzolattal.
 

 

Szőrzet

Félhosszú, enyhén hullámos és fényes
 

  

Ápolás

Rendszeresen keféljük át a szőrét, vedlési időszakban gyakrabban