Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Mopsz fajta kutya

 

 

 

 

 

Rövid általános leírás:

Kistermetű, négyzet alakú, zömök, izmos testű, jellegzetesen gömbölyű fejű kutya. Szeme nagy, kissé kidülledő, sötét és ragyogó.

Szőre rövid és fényes, nem durva és nem gyapjas.

Színe: ezüst, fekete, fakó-barackszínű és őz színű.

A homlokán gyémántfolt, a hátán angolna csíkkal.

A farka szorosan a hátára csavarodva kürtformába, a kétszeresen kunkorodó farok a legkedveltebb.

 

 

 

Ápolása, tartása:

Nem igényel különösebb ápolást, mivel rövid a szőre, de nagyon fontos az arcán lévő és a szemét tisztítani.  Nem szereti a hőséget, gondoskodni kell arról, hogy szükség szerint árnyékba tudjon vonulni, és mindig legyen friss ivóvize.

 

 

 

 

 

És néhány jó tanács azoknak, akik mopsz kölyköt szeretnének vásárolni :

  • Mindig több tenyésztőnél érdemes körül nézni mielőtt belevágnak a vásárlásba.
  • Érdemes megnézni milyen körülmények között tarják a kutyákat és hogyan.
  • Ha valami nagyon olcsó az eleve gyanús, igaz a mondás: „olcsó húsnak híg a leve”.
  • Jó az is, ha a szülőket, nagyszülőket, estleges előző almokból növendékeket láthatunk, mert így talán jobban tudjuk, mire számíthatunk.
  • A kölyök rendelkezzen az esedékes védőoltásokkal és a későbbi félreértések végett írásban, rögzítsék az adás - vétel tényét és feltételeit.

 

 

 

A fajta eredete, kialakulása:

 

 

A fajta származásáról keveset tudni épp úgy, mint a nevének kialakulásáról. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a latin pugnus szóból ered, aminek jelentése ököl, hiszen a mopsz pofája egy ökölbe szorított kézre emlékeztet. Sok ország vallja magáénak a fajtát, Kína, Hollandia és az Orosz tenyésztők is. A különböző feltevéseknek teljesen megfelel, hogy a Föld különböző pontjain előfordul és már régi feljegyzések bizonyítják, hogy a fajta valóban évszázadok óta ismeretes.


Figurája megtalálható nagy mesterek képein is.

Több híresség, uralkodó volt mopsz tulajdonos.

A közelmúltból talán a Winsdori hercegi párt emelném ki, féltucatnyi mopsz gyűjteménnyel, amit több képeslapban szerepeltettek, mint bármely fajtát emberemlékezet óta.

 

 

 

 

A mopsz viselkedése, jelleme:

 

A mopsz rendkívül vidám, roppan játékos, feltűnően értelmes és furcsa módon csúfondáros. Gazdájához hűséges, de nagyon szereti a társaságot, semmiképpen nem agresszív. Más kutyákkal is nagyon barátságos.

 

Főleg kedvtelésből tartják, pedig nagyon jó házőrző, mivel disztingválni tud a különböző zajok között, és azt élénken jelzi.

A jól nevelt mopsz sohasem ugat feleslegesen, és nagyon szereti a gyerekeket, fáradhatatlanul képes velük hancúrozni.

Kiemelném még azt a tulajdonságát, hogy amennyiben idős ember mellé kerül társnak, teljesen alkalmazkodik annak a tempójához.

Kimondottan jól tanítható, értelmes, intelligens kutya.

 

A Naplástavi kennel:

Kennelemről: 1996-ben kezdtem el foglalkozni  a gondolattal, hogy pálya módosításom végett szeretnék kutya tenyésztéssel foglalkozni. Miután a különböző fajta kutyák nevelése, tartása addig sem volt idegen számomra  (németjuhász, dobermann) sőt nagyon szerettem a kutyákat már csak rá kellett lelnem egy "nekem való" fajtára. Sok fajtát megnéztem de igazán egyik sem az volt amire gondoltam . Egy véletlen folytán megláttam egy  régi kutyás könyvben ezt az igazán különleges, mókás és nem mindennapi kutyapofát. Rögtön tudtam, hogy Ő az igazi. Tipikus szerelem az első látásra. Több kudarc és próbálkozás után úgy érzem, hogy a mostani tenyészállományt  már sikerült szép és egészséges csapattá  kinevelnem.