Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csincsilla

 

Csini 1.Csini 9.Csini 6.Csini 3.

 

 

Milyen is a csincsilla?

 

A kis szőrgombócok személyisége sokféle lehet. A félénk mimozától az arrogáns sznobon keresztül a bátor rámenősig mindenféle jellem akad köztük. Az idő múlásával, ahogy egyre jobban kiismered majd őkelmét, fel fogod fedezni, hogy melyik tulajdonság jellemző inkább a te kis kedvencedre. Mindegyiküknek vannak kedvenc dolgai, viselkedési sajátosságai és egy vagy több jellegzetes különcsége, hóbortja. Éppen ez teszi ezt a bundás kis barátot olyan szeretetreméltóvá, és a vele való közös életet olyan érdekessé. Ezek a jellembeli különbségek még inkább megmutatkoznak, ha két vagy több állatot tartasz.

A csincsillák és a többi  állat

 

 

A csincsillákat nem tanácsos más rágcsálókkal együtt tartani. Aktivitásuk, táplálásuk és tartási igényeik teljesen egyediek, amit messzemenőkig figyelembe kell venni. Tulajdonképpen az a legbiztonságosabb, ha még sétáltatáskor sem ereszted őket más állattal össze.

A legtöbb macskát nem tanácsos a közelükbe engedni, akár a ketrecükben vannak, akár a szobában futkároznak.

A madarakat sem lehet egy térben tartani velük a papagájok hangjukkal megzavarhatják nappali nyugalmukat, éjjel pedig a madarak rémülhetnek halálra a rágcsálók neszezésétől.

 

Mindenképp tegyél a ketrecbe odút, mert nincs annál rosszab látvány, mint ha egy állat szomorú, de te sem örülnél például, ha éjszaka belevilágítanak a szemedbe, mikor éppen aludnál, hát ő a napsütéssel és a fénnyel van így, ezért kell neki az odú, amibe napközbe el tud bújni. Figyelj arra is, hogy más állat ne juthasson a közelükbe, mert megölheti a csinit, mert a másik állattól bármilyen fertőzést elkaphat és gondolom nincs kedved a kis kedvenceddel az állatorvoshoz rohanni és látni, ahogy szenved? Hát elhiszem úgyhogy óvd a kis hosszúfarkú csinidet.

 

Kíványcsiság: Egy kis egészséges óvatosság mellett a csincsillák roppant kívácsi természetűek, és alig várják, hogy a környezetükben felbukkanó új dolgokat alaposan felderíthessék és megszaglászhassák.

Védekezés: Ha a csincsilla szorult helyzetben érzi magát, vészkiáltást hallat, és vizelet sugárral védekezik. Ehhez felágaskodik, és a vizeletsugarat a feltételezett ellenségre irányítja. Erre mindig gondolj, ha a félénk természetű állatot meg akarod fogni, hiszen kellemetlen helyzetbe is kerülhetsz. Harapni viszont csak akkor harapnak a csinik, amikor sarokba szorítva érzik magukat.

A mellső láb használata: A kicsiny emberi kézre emlékeztető mellső végtagok fontos szerszámok. Különösen mókás, amikor a csincsilla hátsó lábain ülve a ,,kezében" tart valami finom falatot.

Közvetlenség: A csincsillák szívesen simulnak össze faj társaikkal, kényelmesen összebújva egy üregben.

Kis ugrifüles: Egy kis csemegét remélve vagy sétájára várva a csincsilla nagy mókára képes. Ilyenkor valósággal körbetáncolja ketrecét.

Testápolás: Ez nem csak a higiéniát szolgálja, mert amikor a csincsillák egymás tisztántartásában segédkeznek, a társas kötődések is megerősödnek közöttük.

Sötétkamra: Mint nappal alvó állatok, a csincsillák azt szeretik, ha nappal egy sötét üregbe tudnak húzódni. Ha nincs menedékhelyük a ketrecben, az a biztos stresszt jelenti számukra, ezért valamilyen búvóhelyet feltétlenül ki kell alakítani!