Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovak

                                                 

Ló fajták és leírása:

Angol:

 

 

 

 

 

 

Ezek a lovak kimagaslóak a versenyeken, fényesen szerepelnek. Tüzesek és temperamentumosak.
Az exteriör írás az amerikai telivérről változó. Különösen teljesítőképes lovak, finomított, inteligens fejjel rendelkeznek. Az elegáns nyak megugrik, a váll jól illeszkedik. A törzs rövid, erős, mellkasa mély. Az erős, hosszú hátsó rész izmos farral, jó farokillesztéssel. A lábak igen hosszúak, kemények és szárazak. Bottal mért magassága 163-168 cm.

Díszhelye a telivérnek Angliában van. A telivér tenyésztés időközben internacionálissá vált.

Az első legkedveltebb fajta.

 

 

 

 

                                                              

Arab:

 

 

 

 

 

                                                                     

Kisbéri félvér:

 

 

  

 

 

 

A Kisbéri félvér alapítója a Kisbéri ménes, Magyarországon. A méntelep 1853-ban létesült 15.000 holdon. Elsősorban Telivér fajtából fejlődött ki. A mén ivadékai tehetségesek voltak, versenyképesek, nyertes lett az Epsom Derby-n, ugyanakkor meg kell említenünk itt Kincsemet, a verhetetlen kancát, aki új utat nyitott a "Guinness Book of World Records" könyvébe a töretlen 54 versenyével. A Kisbéri mén nemcsak permanens a telivérek versenyének történetében, de ezenkívül egy félvér ló, amelyik a "világ egyik legszebb sportlova". Gondosan kitervelték és figyelték a tenyésztő programot, szigorú volt a szelektálás, egy külön típus bontakozott ki.

Száz éven keresztül próbálták a legjobbat kihozni, eredménye meglett, sok minden a sajátossága lett, amire vágyunk egy modern sportlóban: alkalmazkodó, atlétikus, élénk és temperamentumos.1945-ben több félvér fajtát veszteség ért. Sokukat elhurcolták. Hogy javítsák a fajtát, más fajtákat használtak. Megpróbálták két kontinensen megmenteni ezt a fajtát. Úgy tűnt, hogy kihal. 2000 Kisbéri félvér volt a világon. Ez a fajta harcolt a megbecsülésért.
A szövetség tenyészcélja egy kiváló teljesítményű ló, mely ugyanakkor gyönyörű, kitartó, eszes, kiegyensúlyozott és tökéletes karakterű. A Kisbéri félvér lovak alkalmasak az összes lovassportra. Minden színben megtalálható, ami magába foglalja a Palomino-t és a Bucksin színt is, de a tarka Kisbéri nem elfogadott. 15.3-17 marok magas. Elfogadott keresztezések: Trakehner, Telivér, Arab, Anglo-Arab, Shagya Arab és a Selle Francais egy négy generációs pedigrével és 15,2 marok minimum magassággal. Az összes tenyészmént felülvizsgálják és a bizottság engedélyezheti a tenyésztést.

 

                           

 

Lipicai:

 

                               

  

 

 

 

A Lipicai ló melegvérű és már a XVI. századtól létezik. Lipicai lovakkal a leginkább a Bécsi Spanyoliskolában találkozhatunk. Tenyésztése nemcsak nálunk, Magyarországon folyik, hanem máshol is, ahol saját típusok alakultak ki a Lipicain belül. A Lipicai lovakat főként a királyi udvarnak szánták.

A Spanyol szóra már utaltam a leírásban és most térjünk ki tenyésztésére, ahol ki is derül további spanyol múltja. A Lipicai spanyol-génhányadú ló, a tenyésztésben legnagyobb részt a Spanyol ló volt hatással. A fajta a nevét a Lipica méneséről kapta, melyet 1580-ban hoztak létre. A fajtába került Arab génhányad is. Mindezek után talán említésre méltó a Spanyol Lovasiskola, mely tulajdonképpen a lovairól kapta nevét és 1572-ben alapították.Kicsit tömegesebb, mint egy átlagos melegvérű de sokáig elél.

Nemcsak hátasként állja meg helyét, de nagyon sokszor fogják be fogatba, ahol szintén kiválóan állja a sarat. A fejen látszik az arab hatás, bár kissé kosfej jellegű. A nyaka izmos de rövid, a mar nem kifejezett, háta nem túl hosszú, fara széles, végtagjai rövidek, de erősek és a pata is kemény. Marmagassága 155-170 cm közé esik, színe leggyakrabban a szürke, de előfordul pej és fekete színben is.
           
Shagya arab:
Kattintásra a következő képre ugrik!

A Shagya arab, Magyarország fajtáinak egyike. Ezt a fajtát nagy becsben tartják mind a magyarok, mind a külföldiek. Kiváló hátasló, híres a minőségéről. Arab jellegű és a XIX. századból származik. Sokan összetévesztik a Shagya arabot az Arab telivérrel. Pedig azért van különbség. Nézzétek csak:

A tenyésztés célja eredetileg egy katonmén létrehozása. A Bábolnai Ménest 1789-ben alapították. 1816 után a tenyésztési előírások megkomolyodtak a Shagya-val szemben, meghatározták a tenyészcélt, miszerint a kancákat csak keleti vérű mének fedezhetik.

Így a fajta magas arab vérhányaddal rendelkezik. Így természetesen a fajta kialakulásában a legnagyobb szerepet az Arab ló kapta, erről is kapta a nevét (Arab). Az Arab Ló Tenyésztőinek Szövetsége 1972-ben alakult. A fajtát önálló fajtaként csak 1978-ban ismerték el. Egyébként, hogy visszatérjük a fajta kialakulására, három fajtát kell az Arab telivéren kívül megemlítenünk, amelyek hozzájárultak a Shagya Arab fajtához. Ez a spanyol, a magyar, és az angol telivér. A Shagya, az Shagya Arab fajtának az alapító ménének a neve. Ezért lett Shagya Arab. Bábolnára 1836-ban érkezett Szíriából, 160 cm-es, szürke mén volt.

Tömegesebb mint az Arab telivérek, a marja is kifejzettebb, és a lapockája is dőltebb. A fej gyönyörű, barátságos és előkelő, széles homlokkal, kifejező szemekkel. A fülek kicsik, a nyak magasan illesztett, nem túl hosszú. A hát középhosszú, olykor rövid, az ágyék tökéletes. A far terjedelmes, a hátsó végtagok szabályosak, az ízületek szárazok, a paták szabályosak. A faroktűzés magasan helyezkedik el. Energikus, gyors, vágtája kerek.

Marmagassága 160 cm körüli, szárkörmérete 19-20 cm. Bármilyen színben előfordul, de a leggyakoribb a szürke, pej és a fekete. Hátaslónak kiváló, de fogatlónak, kocsilónak is alkalmas. Találkozhatunk a fajtával díjugratásokon és díjlovaglásokon is. Élénk vérmérseklítű, de szelíd és tanulékony.